Health Encyclopedia
Search Clinical Content Search Health Library
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A-Z Listings

Travaliul și nașterea: travaliul activ

În timpul travaliului activ, contracțiile vor fi mai puternice și mai ritmice decât la începutul travaliului. Acestea ating valorile maxime și apoi cedează, ca valurile. Se pot produce la distanță 2 - 3 minute și durează aproximativ 45 - 60 secunde. Această parte a travaliului poate fi dificilă. Dar adeseori este mai scurtă decât începutul travaliului. Atunci când ajungeți la travaliul activ, se vor face examinări și teste pentru a vedea starea în care sunteți dvs. și copilul dvs.

Vedere laterală a fătului în uter care prezintă colul uterin care începe să se subțieze și să se deschidă în timpul travaliului activ.
În timpul travaliului, colul uterin începe să se șteargă (subțieze) și să se dilate (deschidă).

Evaluarea dvs. și a copilului

O examinare vă spune cum răspundeți dvs. și copilul la contracții. Vi se vor verifica tensiunea arterială, temperatura și pulsul. De asemenea, se poate preleva o probă de sânge sau urină. Se va folosi un monitor fetal pentru a verifica ritmul cardiac al copilului. Uneori se pune o linie IV (intravenoasă) pentru a vă administra medicamente și lichide.

Continuarea travaliului

Acum este posibil să simțiți contracțiile în tot abdomenul și nu doar în partea inferioară (ca în prima parte a travaliului). Dacă încă nu s-a spart sacul amniotic, se poate sparge acum. Sau poate fi spart pentru dvs. Pentru a ajuta copilul să coboare, schimbați frecvent poziția. Mersul sau statul într-un balansoar sau pe un fotoliu vă poate ajuta. Vă poate fi greu să vă relaxați chiar dacă sunteți obosită. De asemenea, s-ar putea să nu vă mai interese să vorbiți la fel de mult ca înainte. Dacă vi se face anestezie, este posibil să o doriți acum. 

Probleme speciale în timpul travaliului

Dacă travaliul nu evoluează bine sau dacă apare o problemă, este posibil să fie necesară o cezariană. Dar furnizorii dvs. de servicii medicale pot lua anumite măsuri care să împiedice necesitatea unei cezariene:

  • Dacă nu se dilată colul uterin, se poate utiliza un medicament (oxitocină) pentru a amplifica travaliul.

  • Dacă monitorizarea fătului arată că bebelușul nu primește suficient oxigen, schimbarea poziției dvs. poate fi utilă. De asemenea, vi se poate administra oxigen printr-o mască.

  • Dacă aveți preeclampsie (o afecțiune care duce la tensiune arterială mare, inflamare și alte simptome) vi se pot administra medicamente IV (intravenos). Furnizorul dvs. de servicii medicale vă poate cere să vă așezați pe o parte.

Răspunsul la contracții

În timpul contracțiilor, încercați să vă relaxați. Mușchii tensionați folosesc mai mult oxigen, consumă din energia corpului și intensifică durerea. Folosiți metodele de respirație și relaxare pe care poate le-ați învățat. Spuneți-i persoanei de sprijin cum vă poate ajuta și ea. Dacă ați întâmpinat probleme în timpul unei nașteri anterioare, concentrați-vă pe prezent. Rețineți faptul că nu există două nașteri la fel.

Notă pentru persoana de sprijin

Iată cum puteți ajuta:

  • Ajutați mama să se plimbe sau să își schimbe poziția cel puțin o dată pe oră. Aceste mișcări îmbunătățesc circulația și ajută copilul să coboare.

  • Aduceți-i aminte frecvent mamei să respire și să se relaxeze la fiecare contracție.

  • Liniștiți-o. Încercați să o împiedicați să devină agitată sau stresată excesiv.

  • Aveți grijă de dvs. Faceți o scurtă pauză pentru a mânca sau a merge la baie atunci când aveți nevoie.

  • Odihniți-vă atunci când se odihnește și mama. Veți avea ambii de câștigat.

© 2000-2025 The StayWell Company, LLC. All rights reserved. This information is not intended as a substitute for professional medical care. Always follow your healthcare professional's instructions.
Powered by Krames by WebMD Ignite
About StayWell | Terms of Use | Privacy Policy | Disclaimer